U Narodnoj skupštini Republike Srpske održan je sastanak članova Nezavisnog demokratskog kluba Nedeljka Čubrilovića, Spomenke Stevanovića, Milana Dakića i Spomenka Stojanovića sa odbornicima DNS u gradovima i opštinama Republike Srpske, kao i sa dijelom članova Glavnog odbora ove stranke.
Kako saznajemo, oko 100 članova prisustvovalo je današnjem sastanku.

Foto: G. Šurlan/RAS Srbija

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je da su na inicijativu odbornika i pojedinih članova Glavnog odbora sazvali sastanak Nezavisnog demokratskog kluba NS RS kako bi se međusobno informisali i sagledali svu situaciji vezano za njihovu bivšu političku opciju, ali i kakvo je stanje na terenu i kako na sve gledaju odbornici i predsjednici opštinskih i regionalnih odbora.

– Mogli smo da čujemo od predsjednika svih regionalnih odbora da je stanje od ove grupacije veoma pozitivno. Imamo podršku svih devet regija i među nama je oko 60 do 70 odbornika, kao i jedan broj članova Glavnog odbora DNS. Mnogi od njih nisu ni dobili poziv za sjednicu Glavnog odbora iako nisu ni isključeni niti su napustili bivšu političku opciju – rekao je Čubrilović.

On je naveo da su rekli smo da će raditi, ukoliko krenu putem nove političke snage, na principima na kojima je DNS počeo 2000. godine.

– Ima mnogo toga što je kvalitetno i što treba da zadržimo. Ne možemo da stojimo iza interesa gdje pojedinački preovlađuju opšte i ova je grupacija spremna da radi otvoreno i od srca. Vjerujemo da smo na pravom putu i da ćemo napraviti dobre rezultate – istakao je Čubrilović.

Naveo je da će politička opcija, koju zastupa Nezavisni demokratski klub, imati mjesto u novoj Vladi Republike Srpske jer poštuju sporazum koji je potpisan sa koalicionim partnerima prije održavanja opštih izbora. Čubrilović podsjeća da je upravo zbog toga što neki nisu poštovali taj sporazum došlo do turbulencija unutar DNS.

– Zavisno od situacije i onoga što radimo želimo da prije Nove godine organizujemo osnivačku skupštinu nove stranke – rekao je Čubrilović. Kako saznajemo, to bi moglo da bude 22. decembra ove godine.

Odbornik u Skupštini grada Bijeljini Risto Savić rekao je da su na današnjem sastanku u Banjaluci prisustvovala tri odbornika i da je njihovoj regini oko 90 odsto članova izašlo iz DNS, koji podržavaju novu političku opciju.

On je istakao da je DNS funkcionisao dok su važili osnovni demokratski principi upravljanjem stranke, ali da od trenutka kad to više nije bilo važno nisu mogli da budu dio te stranke.
Šef Kluba odbornika iz Foče Srđan Drašković rekao je da četiri odbornika iz te opštine istupaju iz DNS i priključuju se novoj političkoj opciji na čelu sa Nedeljkom Čubrilovićem, kao i svi funkcioneri i 99 odsto opštinskog odbora.

– Od DNS je, nažalost, ostalo samo ime. Principi koji su ranije bili unutar te stranke njih više nema, što je i razlog zbog kojeg idemo u novi priču sa gospodinom Čubrilovićem – rekao je Drašković.

Šef odborničkog kluba iz Zvornika Dragoslav Milanović rekao je da će šest odbornika u ovom gradu u budućem periodu djelovati kao Nezavisni klub i da su jedan od najbrojnijih klubova odbornika bivše stranke u RS.

– Sinoć smo održali sastanak Gradskog odbora gdje smo svi kolektivno istupili iz DNS, kao i odbori mladih i Aktiv žena. Donijeli smo tu odluku iako smo od 2000. godine u DNS. Pokušali smo da budemo korektivni faktor kada su u pitanju neke odluke koje su donesene u DNS na nivou Republike, ali nismo naišli na razumjevanje rukovodstva partije. Siptomatično je da je danas i sjednica Glavnog odbora DNS, u kojem Zvornik ima 14 članova, a samo su 2 člana dobila poziv da prisustvuju sjednici. To je zaista jedan presedan – rekao je Milanović.

Podsjećamo da su iz DNS istupili mnogi odbori po opštinama koji su dali podršku Nedeljku Čubriloviću u osnivanju nove stranke.

Uoči sastanka Nezavisnog demokratskog kluba, iz DNS su kolektivno istupili članovi Gradskog odbora u Zvorniku, te opštinski odbori u Gradiški i Kotor Varoši.

Foto: G. Šurlan/RAS Srbija

Kako je saopšteno, odbornici u ovim lokalnim zajednicama u narednom periodu će djelovati kao nezavisni odbornici.

Istovremeno, u Prijedoru se danas održava sjednice Glavnog odbora DNS.

SHARE